به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، جواد اوجی روز چهارشنبه (۱۲ مردادماه) در سیویکمین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپکپلاس) اظهار کرد: خبر بسیار غمانگیز درگذشت جناب محمد سانوسی بارکیندو، دبیر کل پیشین اوپک موجب تأثر و اندوه عمیق اینجانب شد. اینجانب از طرف دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران این ضایعه را به همه اعضا اوپک، بویژه وزیر نفت نیجریه (تیمیپره سیلوا)، دولت و مردم بزرگ نیجریه و همه کارکنان دبیرخانه اوپک تسلیت عرض میکنم.
وی با بیان اینکه بیتردید، تلاشهای خستگیناپذیر مرحوم بارکیندو در جایگاه دبیرکل اوپک برای همبستگی و اتحاد میان کشورهای عضو در کنار اعتماد به خرد جمعی و تلاش برای تفاهم همواره به سازمان و اعضای آن کمک کرد، افزود: نتایج اقدامهای بهموقع و مؤثر آقای بارکیندو در شش سال گذشته به سازمان ما و فراتر از آن، به اقتصاد جهان کمک کرد تا در مسیر بهبود و ارتقاء ثبات قرار گیرد و این دستاوردها، بهعنوان ثمره خدمات ارزشمند آقای بارکیندو در جایگاه دبیرکل اوپک، در حافظه تاریخی اوپک و بازار جهانی نفت به یادگار باقی خواهد ماند.
وزیر نفت همچنین با تبریک به هیثم الغیص، دبیرکل تازه اوپک اظهار کرد: اطمینان دارم انتخاب شما (الغیص)، یک گام مهم در پیشبرد و تحقق اهداف جمعی اوپک و کشورهای عضو آن و راهبری منصفانه و آیندهنگرانه دبیرخانه اوپک خواهد بود.
اوجی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران، بهعنوان یکی از اعضای مؤسس اوپک، همانند گذشته به همکاری سازنده و حمایت مؤثر خود از اوپک، دبیرکل تازه و دبیرخانه اوپک ادامه خواهد داد، تصریح کرد: اطمینان دارم موفقیتهای سالهای اخیر اوپک، در آینده و با مدیریت الغیص ادامه خواهد یافت. برای وی در مسئولیت جدید و در دوران چالش برانگیز برای سوختهای فسیلی آرزوی موفقیت دارم.
افزایش ۱۰۰ هزار بشکهای تولید اوپکپلاس در ماه سپتامبر
۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپکپلاس) در سیویکمین نشست خود، بر سر افزایش ۱۰۰ هزار بشکهای تولید روزانه برای ماه سپتامبر (شهریورماه - مهرماه) به توافق رسیدند.
اوپکپلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرد، اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرده است، این مقدار افزایش عرضه (۹.۷ میلیون بشکه در روز) روی کاغذ به پایان خط رسیده است، اما همه این مقدار وارد بازار نشده است.
آنگونه که منابع آگاه اعلام کردند مقدار تعهد اوپکپلاس در ماه ژوئن ۳۲۰ درصد بوده، یعنی این ائتلاف حدود ۳ میلیون بشکه در روز کمتر از سهمیههای تعیینشده در ماه ژوئن تولید کرده است.
ادای احترام به دبیرکل فقید اوپک و استقبال از دبیرکل تازه
در سیویکمین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به ائتلاف اوپکپلاس، از محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل فقید اوپک، از سوی همه رؤسای هیئتهای نمایندگی کشورهای عضو ائتلاف اوپکپلاس قدردانی ویژهای شد.
رؤسای هیئتهای نمایندگی کشورهای عضو ائتلاف اوپکپلاس بر نقش کلیدی زندهیاد بارکیندو در صحنه انرژی جهانی و شکلگیری، تحکیم و استمرار توافقنامه همکاری (ائتلاف اوپکپلاس)، بهعنوان چهرهای پیشرو به نمایندگی از اوپک که به طرز ماهرانهای پیوندهایی را میان بازیگران کلیدی انرژی از جمله تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، در سطح جهان برقرار کرد، تأکید کردند.
رؤسای هیئتهای نمایندگی کشورهای عضو ائتلاف اوپکپلاس با کشور نیجریه، دبیرخانه اوپک و خانواده زندهیاد بارکیندو نیز ابراز همدردی کردند.
در همین حال، رؤسای هیئتهای نمایندگی کشورهای عضو ائتلاف اوپکپلاس انتصاب هیثم الغیص، دبیرکل تازه اوپک از کشور کویت را با تمجید از وی تبریک گفتند و برای وی در رهبری سازمان و حمایت بیشتر از همکاری بین اوپک و غیراوپک آرزوی موفقیت کردند.
بیانیه پایانی سیویکمین نشست وزیران اوپک و غیراوپک
وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو ائتلاف اوپکپلاس با انتشار بیانیهای در سیویکمین نشست خود با توجه به شرایط کنونی بازار نفت و اجماع درباره چشمانداز آن تصمیم گرفتند تولیدشان در ماه سپتامبر ۲۰۲۲ روزانه ۱۰۰ هزار بشکه افزایش یابد.
اعضا در این نشست ضمن اشاره به پویایی و تحولات بنیادی در بازار نفت بر ارزیابی مستمر شرایط بازار تأکید کردند.
وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو ائتلاف اوپکپلاس یادآور شدند که ظرفیت محدود مازاد عرضه باید با احتیاط فراوان برای رفع اختلالهای شدید عرضه بهکار گرفته شود.
در این نشست یادآوری شد که سرمایهگذاری اندک در بخش نفت منجر به کاهش ظرفیتهای مازاد عرضه در کل زنجیره ارزش (بالادستی/ میاندستی/ پاییندستی) صنعت نفت شده است.
در این نشست با نگرانی ویژه تأکید شد که سرمایهگذاری ناکافی در بخش بالادست، بر عرضه کافی و بهموقع از سوی کشورهای تولیدکننده نفت خارج از ائتلاف اوپکپلاس، بعضی از کشورهای عضو اوپک و بعضی از کشورهای غیراوپک عضو ائتلاف اوپکپلاس بهمنظور پاسخگویی به تقاضای رو به افزایش پس از سال ۲۰۲۳ تأثیر خواهد گذاشت.
اعضای ائتلاف اوپکپلاس تأکید کردند که سطح ذخیرهسازیهای تجاری نفت خام کشورهای عضو اوئیسیدی در ژوئن ۲۰۲۲ به ۲ میلیون و ۷۱۲ هزار بشکه رسید که نسبت به دوره مشابه پارسال ۱۶۳ میلیون بشکه افت نشان میدهد و ۲۳۶ میلیون بشکه کمتر از میانگین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ بوده و ذخیرهسازیهای اضطراری نفت خام هم به پایینترین سطح خود در بیش از ۳۰ سال گذشته رسیده است.
این نشست همچنین یادآور شد که پایبندی کشورهای عضو توافقنامه همکاری از ماه مه ۲۰۲۰ بهطور میانگین ۱۳۰ درصد بوده است، بهطوری که با کمکهای داوطلبانه بعضی از کشورهای شرکتکننده در این توافقنامه نیز حمایت شد.
اعضای ائتلاف اوپکپلاس با تأکید بر ارزش و اهمیت حفظ اجماع بهعنوان ضرورتی برای انسجام تولیدکنندگان عضو اوپک و غیراوپک و با توجه به تازهترین شرایط بازار نفت، تصمیم گرفتند:
۱. تصمیم دهمین نشست وزیران کشورهای عضو اوپک و غیراوپک (۱۲ آوریل ۲۰۲۰) که پس از آن در نشستهای بعدی از جمله در نوزدهمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپکپلاس (۱۸ ژوئیه ۲۰۲۱) هم تأیید شده بود، مورد تأکید قرار گرفت.
۲. طبق جدول زیر، عرضه کشورهای عضو اوپک و غیر اوپک برای ماه سپتامبر سال ۲۰۲۲ میلادی روزانه ۱۰۰ هزار بشکه افزایش مییابد، این تصمیم بر پایه خط پایه تولید تعیینشده در نشست ۱۸ ژوئیه ۲۰۲۱ تأثیری نخواهد داشت.
۳. در این نشست بر اهمیت حیاتی پایبندی کامل به سهمیه تولید اعضا و سازوکار جبران تخطیها مطابق بیانیه پایانی پانزدهمین نشست وزارتی اوپکپلاس تأکید شد.
۴. در پایان مقرر شد سیودومین نشست مشترک وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اوپک و غیراوپک موسوم به ائتلاف اوپکپلاس پنجم سپتامبر ۲۰۲۲ (دوشنبه، ۱۴ شهریورماه) برگزار شود.
