به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، سیزدهمین نشست وزرای نفت و انرژی اوپک و غیر اوپک موسوم به اوپک پلاس روز دوشنبه 15 دی ماه به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد که به دلیل طولانی شدن مذاکرات در روز سه شنبه نیز ادامه داشت.
در این نشست اعضا ضمن ارائه مجوز مجموع افزایش تولید روزانه ۱۵۰ هزار بشکهای به روسیه و قزاقستان برای ۲ ماه فوریه و مارس، بر سر رقم کاهش تولید روزانه ۷ میلیون و ۱۲۵ هزار بشکهای برای ماه فوریه و ۷ میلیون و ۵۰ هزار بشکه برای ماه مارس به اجماع رسیدند.
کشورهای تولیدکننده عضو این ائتلاف در بازه زمانی مه تا ژوئیه سال ۲۰۲۰ میلادی عرضه نفت خود را روزانه ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دادند و سپس رقم کاهش عرضه روزانه آنها از اوت پارسال به ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه و از یکم ژانویه ۲۰۲۱ با توافق افزایش 500 هزار بشکه ای تولید روزانه، به ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز رسید.
افزایش عرضه ۷۵ هزار بشکهای، تأثیری در بازار ندارد
بیژن زنگنه، وزیر نفت در پایان این نشست به افزایش تولید روزانه ۷۵ هزار بشکهای کشورهای روسیه و قزاقستان در ماههای فوریه و مارس اشاره کرد و گفت: این مقدار تغییر در تولید، تأثیری در خروجی اوپکپلاس و بازار جهانی نخواهد داشت.
زنگنه درباره نتایج این نشست اظهار کرد: تصمیم بر این شد که به دلیل مشکلاتی که روسیه و قزاقستان داشتند و توافقی که عربستان با آنها کرده بود، تولید این دو کشور برای ماه فوریه روزانه ۷۵ هزار بشکه و برای ماه مارس هم روزانه ۷۵ هزار بشکه دیگر (در مجموع دو ماه روزانه ۱۵۰ هزار بشکه) اضافه شود.
وی با اشاره به اینکه در واقع این افزایش روزانه ۷۵ هزار بشکهای تأثیر قابل اندازهگیری در تولید ندارد و تولید کشورهای عضو و غیرعضو اوپک تغییر قابل توجهی نمیکند، افزود: این دو کشور هم شماری مشکلات داخلی داشتند، نه اینکه بخواهند عدد تغییری کند و میخواستند مراعاتشان هم درست باشد.
وزیر نفت تأکید کرد: با توجه به اینکه زمستان است، این کشورها مصرف داخلی بیشتری دارند و این تغییر در بازار جهانی تأثیری ندارد.
عربستان روزانه تا یک میلیون بشکه از تولید نفت خود میکاهد
وزیر انرژی عربستان از آمادگی این کشور برای کاهش داوطلبانه تولید نفت تا روزانه یک میلیون بشکه خبر داد.
عبدالعزیز بنسلمان در کنفرانس خبری پایان سیزدهمین نشست اوپک پلاس به خبرنگاران گفت: عربستان در ماههای فوریه و مارس سال ۲۰۲۱ میلادی روزانه تا یک میلیون بشکه کاهش داوطلبانه تولید نفت خواهد داشت.
وزیر انرژی عربستان ادامه داد: این اقدام عربستان برای حمایت از اقتصاد کشورمان و ائتلاف اوپک پلاس خواهد بود.
بیانیه پایانی سیزدهمین نشست وزارتی اوپک پلاس
سیزدهمین نشست وزیران نفت و انرژی کشورهای تولیدکننده عضو و غیرعضو اوپک شامگاه سهشنبه (۱۶ دیماه) با صدور بیانیهای به کار خود پایان داد.
به
گزارش دبیرخانه اوپک، در این نشست که یک روز پس از دور نخست مذاکرات در چهارم ژانویه (۱۵ دیماه) ادامه یافت، بر تعهد کشورهای تولیدکننده حاضر در توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation)، منافع مشترک کشورهای تولیدکننده، عرضه کارآمد، مقرونبهصرفه و مطمئن برای مصرفکنندگان، بازگشت منصفانه سرمایهگذاری و بازار پایدار تأکید شد.
افزون بر این، توافق دهمین نشست فوقالعاده تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک در ۱۲ آوریل ۲۰۲۰ برای کاهش تدریجی تولید نفت خام و اجماع در ششم ژوئن طی یازدهمین نشست وزارتی اوپک پلاس و نتایج دوازدهمین نشست وزارتی این ائتلاف در سوم دسامبر ۲۰۲۰ نیز مورد توجه قرار گرفت.
در این نشست، بر وقایع بیسابقه سال ۲۰۲۰ و تأثیر تکاندهنده ویروس همهگیر جهانی کرونا بر اقتصاد و بازارهای جهانی تأکید و از کشورهای شرکتکننده در توافقنامه همکاری برای اجرای تاریخی بزرگترین و طولانیترین تعدیل تولید نفت خام با هدف رفع چالشهای عمده و شرایط بازار در پی شیوع ویروس کرونا قدردانی شد.
در سیزدهمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس یادآوری شد که سرعت گرفتن دوباره شیوع ویروس کرونا، اعمال دوباره محدودیتهای سختگیرانه رفت و آمد، افزایش قرنطینهها و تردیدهای پیشرو سبب شکنندهتر شدن روند بهبود اوضاع اقتصادی شده است، بهطوری که انتظار میرود در سال ۲۰۲۱ میلادی این شرایط نیز ادامه یابد.
در این نشست مطرح شد که بهتازگی شرایط روانی بازار نفت در پی اجرای برنامههای واکسیناسیون و بهبود شرایط بازارهای دارایی بهبود یافته است، اما به دلیل تقاضای ضعیف و حاشیه سود پایین بخش پالایش و دیگر تردیدهای اساسی، همچنان بر لزوم احتیاط تأکید شد.
در این نشست بر تسهیل تدریجی روزانه ۲ میلیون بشکهای اعضای اوپک پلاس، تنظیم سرعت تسهیل کاهش تولید بر اساس شرایط بازار، توافق دوازدهمین نشست وزارتی این ائتلاف برای تسهیل کاهش تولید روزانه ۵۰۰ هزار بشکهای در ماه ژانویه ۲۰۲۱ و تعدیل کاهش تولید از رقم روزانه ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه به ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز تأکید شد.
تعدیل کاهش تولید برای ماههای فوریه و مارس ۲۰۲۱ مطابق سهمیه یادشده در جدول زیر اجرا میشود، درباره تعدیل تولید آوریل و ماههای پس از آن در نشست ماهانه وزارتی اوپک پلاس و بر اساس معیارهای توافقشده در دوازدهمین نشست وزارتی این ائتلاف تصمیمگیری میشود.
اعضا در این نشست همچنین بر ضرورت تداوم نظارت دقیق بر بنیانهای بازار، از جمله عرضه نفت کشورهای غیرعضو توافقنامه همکاری و تأثیر آن بر توازن بازار جهانی نفت و ثبات کلی بازار تأکید کردند.
در این نشست یادآوری شد که سطح پایبندی بالای اعضا بهطور قابل توجهی به توازن و ثبات بازار کمک کرده است. کشورهای عضو و غیر عضو اوپک از ماه مه تا نوامبر پارسال حدود یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون بشکه از عرضه جهانی نفت کاستهاند، این رقم شامل کاهشهای داوطلبانه تولید هم میشود که نقش مهمی در بازگرداندن تعادل به بازار نفت داشته است.
در این نشست با تأکید بر شرایط استثنایی سال ۲۰۲۰ که تعادل میانگین پنجساله ذخیرهسازیهای تجاری نفت کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی (اوئیسیدی) را بر هم زد، توصیه شد میانگین ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ معیاری شاخصتر است، در حالی که آنها اکنون حفظ میانگین پنجساله اخیر را در نظر دارند.
افزون بر این، در سیزدهمین نشست وزارتی اوپک پلاس از کشورهای شرکتکننده، بهویژه امارات متحده عربی و آنگولا، که فراتر از انتظار عمل کردهاند، قدردانی شد.
در همین حال، بر اهمیت پایبندی کامل به سهمیههای کاهش تولید و جبران تخلفها مطابق موارد مطرحشده در نشستهای یازدهم و دوازدهم وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس، با هدف بازگشت توازن به بازار نفت و جلوگیری از تأخیر در این روند تأکید شد.
در سیزدهمین نشست وزارتی اوپک پلاس از اعضایی که به سهمیه کاهش تولید خود پایبند نبودهاند خواسته شد تا ۱۵ ژانویه ۲۰۲۱ (۲۶ دیماه) برنامههایشان را برای جبران تخطی از سهمیه تولید به دبیرخانه اوپک ارائه دهند.
در این نشست مقرر شد نشست بعدی کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک (JMMC) سوم فوریه ۲۰۲۱ (۱۵ بهمنماه) برگزار شود و به دنبال آن نشست بعدی این کمیته در سوم مارس ۲۰۲۱ (۱۳ اسفندماه) و نشست بعدی وزیران نفت و انرژی تولیدکندگان عضو و غیرعضو اوپک چهارم مارس ۲۰۲۱ (۱۴ اسفندماه) برگزار شود.